Кошик
105 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (завтра, 15.05).

Торговельно-виробнича компанія "ДОМЗА"
+380 (96) 433-27-23
+380 (93) 515-36-96
Кошик
Як правильно підготувати нову дубову бочку до використання

Як правильно підготувати нову дубову бочку до використання

Деревина нової дубової бочки містить велику кількість дубильних речовин. Якщо в таку бочку відразу ж залити напій, без попередньої підготовки, то він придбає сильно концентрований смак і насичений темний колір. Тому, перед початком використання бочки, необхідно провести ряд підготовчих процедур. Процес підготовки бочки можна розділити на кілька етапів: герметизація торців і уторов бочки, пропарювання, вимочування, полоскання.

Тепер більш докладно про кожен з етапів підготовки.

Герметизація торців і уторов дубової бочки

На самому першому етапі, поки бочка суха, ми рекомендуємо провести герметизацію торців і уторов бочки. Утмр - це паз в якому дно бочки кріпиться до її стінок. Саме через торці і утори відбувається найбільше випаровування напою. Є багато способів їх герметизації, найбільш поширеним, а найголовніше і натуральним, є метод вощіння бджолиним воском. Для цього поверхню бочки, попередньо необхідно нагріти за допомогою промислового фена (звичайний фен для сушіння волосся для цього не підійде, оскільки не дасть потрібної температури). Далі, з допомогою пензлика нанести розігрітий на паровій бані до рідкого стану віск, при цьому продовжувати гріти феном поки віск не ляже рівномірним шаром на поверхні. Особливу увагу слід звернути на місце стику стінок і дна бочки. Тут шар воску повинен бути щільним, без пустот і бульбашок повітря. Далі потрібно дати воску застигнути, приблизно 20-30 хвилин, після чого бочку перевернути на іншу сторону і повторити процедуру.

Ви також можете звернутися до наших майстрів і замовити послугу: «Покриття дубової бочки воском»

Якщо Ви все ж вирішили зробити це самостійно, слід також зазначити, що процес вощіння є досить «брудним», віск з-під фена розбризкує в різні боки і, коли він остигає, важко відмивається. Тому варто заздалегідь підготувати місце для проведення цього процесу: приготувати тару для воску, прибрати зайві предмети, застелити робочу зону. Застелити робочу зону найкраще картоном або щільним папером, не рекомендуємо використовувати клейонку, так як, при попаданні гарячого повітря з-під фена, клейонка починає видавати сильний запах, який бочка буде в себе вбирати.

Пропарювання дубової бочки

Далі бочку слід пропарити. Етап пропарювання необхідний для стерилізації бочки від спор цвілі і шкідливих бактерій, які можуть перебувати в порах дерева. Для цього в бочку через верхнє отвір необхідно залити окріп в кількості 10-20 % від обсягу бочки. Температура води повинна бути не менше 80°. Закривши щільно отвір пробкою, бочку треба кілька хвилин потрясти з боку в бік і дугоподібними рухами вперед-назад, щоб вода облила дно і стінки бочки. Якщо бочка великого обсягу, її можна покатати по підлозі. Воду через 15 хвилин злити. Це простіше зробити через верхній отвір. Повторити цю процедуру 2-3 рази.

Вимочування дубової бочки

После того как бочка остынет, ее полностью наполняют холодной питьевой водой. Новая бочка может иметь микро щели между планками, которые по мере набухания древесины исчезнут. На следующий день воду нужно слить. Первая вода будет мутная и темного цвета, это связано с тем, что клепка новой бочки проходит обжиг и имеет большое количество дубильных веществ. Затем бочку снова заливают водой. Так необходимо делать примерно 3 недели, пока вода не будет полностью чистой. Замену воды необходимо проводить каждые 2-3 дня.

После вымачивания, рекомендуем бочку снова пропарить кипятком.

Полоскання дубової бочки

На наступному етапі, бочку треба промити содовим розчином. Для цього в гарячій воді розчиняють соду в пропорції 100 грам соди на 5 літрів води. Наповнити бочку треба на третину і прокатати щоб вода облила внутрішню частину бочки. Через 20-30 хвилин воду з содою зливають і ретельно прополіскують бочку чистою холодною водою.

Тільки після цього бочка готова до використання. Тепер в неї можна заливати і вистоювати напій! Бажаємо Вам успіху!

  

 

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner